Харчування дітей вдома
Повноцінне й правильно організоване харчування вдома має велике значення для розвитку дитини. Їжа є джерелом енергії,необхідної для діяльності всіх органів і систем і „будівним матеріалом”, зростаючого покоління.
До трьох років дитина має харчуватися не менше чотирьох разів на день. Якщо вона просить їсти частіше, не забороняйте їй між основними прийомами їжі з’їсти яблучко, печиво або випити соку. Їжа затримується в шлунку не більше 3,5-4 годин. Якщо за цей час дитина нічого не з’їла (печиво, цукерку, сік) і досі не хоче їсти, то батьків це має насторожити. Відсутність апетиту може свідчити про знижену секреторну діяльність шлунка, відхилення в діяльності підшлункової залози, печінки, або дитині не подобається їжа, яку їй зазвичай дають на обід чи вечерю.Найкраще на сніданок давати молочну кашу: гречану, рисову або вівсяну. Не лінуйтеся приготувати свіжу кашу зранку. Якщо ваш малюк не дуже любить молочні продукти, давайте йому на сніданок овочеве пюре (картопля, морква, бурячок, цибуля, петрушка).
Не змушуйте дитину їсти зранку, якщо вона не хоче. Можна запропонувати їй випити молочко, не концентрований трав’яний чай (з ромашки, звіробою або зелений чай) чи просто переварену водичку. Це за умови, що дитина поснідає в дитячому садочку або вдома трохи пізніше. Інакше треба вмовити дитину з’їсти кашу.На обід щодня дитина традиційно має їсти першу, другу і третю страви. Іноді вона просить добавку супу чи борщу і мама, заохочуючи до першої страви, насипає їй подвійну порцію. Таким чином, дитина наїлася супу і не може з’їсти другу калорійнішу страву. Тому до 3 років давайте малюку не більше 150-200 мл першої страви. М’ясо краще давати лише в обід з гарніром – картоплею, капустою чи кашею. Бажано, щоб дитина щодня їла м’ясо або рибу, можна чергувати ці продукти через день. Якщо харчова алергія, не давайте їй рибу до 3 років (до цього віку імунна система дитини майже повністю дозріває і захищатиме її від алергійних проявів).
Між обідом і вечерею – полуденник. Запропонуйте дитині склянку молока, кефіру або соку з печивом чи булочкою.Якщо на сніданок була каша, то на вечерю дайте овочеве пюре, і навпаки. Увечері до пюре чи каші можна додати варене яйце, потім можна з’їсти домашній сир з кефіром.
ЩО ТРЕБА ЇСТИ ЩОДНЯ
1.Молочні продукти. До 3 років діти дуже швидко ростуть, і їм потрібен кальцій, який у великій кількості міститься в молочних продуктах. Тож діти 1-3 років щодня мають вживати не менше 500 мл молока і 50-100 г домашнього сиру. Після 3 років темп росту дещо зменшується, тому сир можна їсти вже через день.
Молочнокислі продукти. Кефір, ряжанка, йогурт мають бути в щоденному раціоні дитини: не менш як 200 мл. Краще купувати йогурти слабкого забарвлення, бо барвник може спричинити алергію. Навіть якісні харчові барвники є алергенами.
2.Соки. Після року дитині треба давати 100-150 мл соків. Їх уже не треба розводити водою. Пити соки слід не перед їдою, а між прийомами їжі. Якщо немає можливості давати дитині натуральні соки, то можна пити консервовані, призначені для дитячого харчування.
3.Чай. Можна пити чай з лимоном. Він має бути слабким. Але маленьким дітям бажано не пити чорного чаю.
Раціон малюка має бути висококалорійним, вміщувати багато білків, вуглеводів і вітамінів. Рис, гречана та вівсяна каші, біле куряче й індиче м’ясо, риба, нежирні свинина і яловичина мають складати основу харчування.
І звісно ж, не можна забувати про овочі й фрукти. Холодної пори року найважливішим є вітамін С, який захищає дитячий організм від застуди. Його у великій кількості містять петрушка, солодкий болгарський перець, брюссельська, цвітна, білоголова капусти та шпинат. Аби максимально зберегти цінні речовини в овочах, варіть їх не надто довго.
Найбільш корисними фруктами взимку вважаються ківі, лимон, апельсин, грейпфрут і мандарин. Якщо у малюка діатез чи алергія на ці фрукти, замінити їх можуть морожені ягоди: суниці, малина, чорна смородина, аґрус.
Корисний мед. Мед з молоком підвищує гемоглобін. В домашню вечерю обов’язково потрібно включати фрукти, овочі і соки. Це можуть бути морквяний, томатний соки, які дають перед вечерею, яблука або інші фрукти, солодкі соки – виноградний, сливовий, яблучний – після вечері.
Морква – багате джерело каротину, який в організмі перетворюється на вітамін А. Морква повинна бути в харчуванні дитини кожного дня, особливо в зимово – весняний період.
Але буває так, що дитина відмовляється їсти овочі. І бідні матусі змушені силою змушувати їсти «противні» овочі. А потрібно всього лише вивчити маленькі хитрощі, щоб привчити шкідливого карапуза до овочів.Зробіть покупки спільними. Нехай ваші діти самі вибирають з овочів те, що їм хочеться. Ваше завдання – пояснити, що з них можна приготувати, і який овоч для яких страв потрібен. Вже вдома ви можете разом помити, почистити і порізати овочі, приготувати салат. Для вашого чада це буде захоплююча і нова гра, корисне заняття, в якому раніше малюк не брав участі. Він буде відчувати себе справжнім помічником, потрібним і важливим шеф-кухарем. До того ж, кожна дитина – маленьке хвалько. Вона почне розповідати всім домашнім, що салат готували вона, і захоче сама його з’їсти.
З їжею, звичайно, не грають. Але в нашому випадку можна трохи побавитися. Запам’ятайте: діти люблять очима, і навіть найпримітивніша страва може стати для них чимось незвичайним, тим самим фентезі! Поекспериментуйте: зробіть бутерброди, на які покладіть божу корівку з помідора і маслин. Звичайну кашу (рисову, гречану) можна прикрасити звірятками з овочів і ковбаски.
Ви переконаєтеся в тому, що карапузи дуже люблять все нове і оригінальне, тому матусі творчо підходять до цього питання і завжди придумують все нові й нові страви для малюків, сервіровку, прикраси для страв. Адже найголовніше – це нагодувати дитину корисною і потрібною їжею, дати їй те, що необхідно для її зростаючого організму!
Коментарi